Pyszny dorsz w warzywach


;Składniki:
-1 kg filetów z dorsza,
-2 marchewki.
-1 pietruszka
-20 dag selera
-1 por, 3 cebule
=3 sparzone i pokrojone pomidory
-3 łyżki octu winnego
-1 jajko
-6 łyżek mąki pszennej
-8 łyżek oleju,
-2 listki laurowe
-po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-sól
-2 łyżki mielonej słodkiej papryki
-sok wyciśnięty z 1 cytryny
-tymianek i natka do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki , pietruszkę oraz seler obierz, opłucz i pokrój w słupki. Por oczyść, potnij w cienkie talarki. Cebule obierz, opłucz i pokrój w plasterki. w rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim warzywa.
-Jarzyny podlej wrzątkiem . Dodaj przyprawy. Oprósz solą i słodką papryką. Duś 10 min . połącz z pomidorami oraz octem winnym. warzywa trzymaj ciepłe.
-Dorsza skrop sokiem z cytryny . oprósz solą . podziel na porcję. Kawałki ryby zanurzaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj w mące. usmaż na pozostałym oleju . Gotowa rybę przełóż na półmisek. Przykryj warzywami. przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem i natką.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pyszny dorsz w warzywach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł