Pyszny karp na niebiesko


Składniki:

- 1,5 kg sprawionego karpia
- średnia cebula
- sól
- 30 g masła lub margaryny
- 5 łyżek wody
- liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 1 goździk

Wykonanie:

Karpia opłukać w bieżącej, zimnej wodzie, natrzeć wewnątrz solą (z zewnątrz nie solić, gdyż sól niszczy śluz, który wywołuje niebieskie zabarwienie).
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić i zeszklić na nim cebulę.
Dodać wodę, rybę i przyprawy, dusić do miękkości (40-45 min.).
Gotową rybę podawać na gorącym talerzu.

Źródło: zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Pyszny karp na niebiesko - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł