Pyszny karp orzechowy w maśle


Składniki:
Sprawiony karp
przyprawy do ryb
10 dag siekanych orzechów włoskich
łyżka suszonej żurawiny
ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
jajko
sok z cytryny
15 dag masła
sól
Przygotowanie:
Rybę opłucz, odetnij łeb i płetwy. Skrop sokiem z cytryny z zewnątrz i od środka. Od środka natrzyj solą, oprósz przyprawą do ryb. Odstaw na 30 minut. Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą, łyżeczką przyprawy do ryb, roztartym czosnkiem i żurawiną, Dopraw solą, wbij jajko, wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziej rybę, pokrój na 6 kawałków. Ułóż w formie żaroodpornej obficie nasmarowanej masłem. Resztę masła pokrój na kawałki i ułóż je na dzwonkach karpia. Rybę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 min w temperaturze 190*C. Przed podaniem udekoruj żurawiną i orzechami. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pyszny karp orzechowy w maśle - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł