Pyszny placek śmietankowy


Placek śmietankowy

Składniki(12 porcji):
szklanka + kopiasta łyżka mąki tortowej;
2 budynie o smaku śmietankowym;
3/4 szklanki cukru pudru;
3 jajka;
1/2 kostki masła śmietankowego (12,5 dag);
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
cukier puder do posypania ciasta;

Sposób przygotowania:
1).Robotem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Dodajemy cały czas ucierając, po jednym, jajka. Gdt składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę, budynie i proszek, całość nadal ucieramy.
2).Dokłądnie, utarte, puszyste ciasto przelewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez 45 minut lub nieco dłużej.
3)Chłodzimy przez kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wyjęciu lekko chłodzimy i niezbyt ciepłe wykładamy na stolnicę. Kroimy z zgrabne porcje i oprószamy obficie cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Pyszny placek śmietankowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł