Pyszny pstrąg faszerowany


-4 małe pstrągi po 25 dag
-2 cebule
-3 pieczarki
-3 łyżki mąki
-3 łyżki bułki tartej
-1 szklanka białego wytrawnego wina
-0,5 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
-1 szklanka śmietany
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka bazylii
-1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
-sól, pieprz
Na łyżce oliwy z oliwek udusić drobno pokrojone cebule i pieczarki, wlać wino i dusić chwilę razem, doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać bułkę tartą, wymieszać. Umyte, oczyszczone i osuszone ryby ( zostawić głowy ale wydłubać oczy i usunąć skrzela) napełnić farszem, zeszyć, lekko posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać ziołami, zalać śmietaną i wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Zioła można zastąpić marynowanym zielonym pieprzem, a na wierzchu, po wyjęciu z piekarnika, posypać ryby łyżką utartego parmezanu.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

Pyszny pstrąg faszerowany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł