Pyszny sandacz duszony z jabłkami


składniki:
-1,5 kg sandacza,
-6 jabłek
-1 cebula,
-1/2 pęczka włoszczyzny
-1/2 szklanki śmietany kremówki
-1 szkl białego, wytrawnego wina
-1 łyżka masła
-3 gałązki rozmarynu
-kilak ziarenek ziela angielskiego
-2 listki laurowe,
-sok z cytryny
-sól , biały pieprz i olej
Przygotowanie:
Włoszczyznę obierz. Z sandacza wytnij filety. posól je i skrop sokiem z cytryny . Resztę ryby , włoszczyznę i przyprawy zalej wodą, ugoruj bulion.
-5 jabłek i cebule i obierz obierz , grubo pokrój. ułóż razem z rybą w brytfance posmarowanej olejem.Przypraw, podlej bulionem. Duś 30 min.
-Sandacza wyjmij , jabłka oraz cebulę zmiksuj. Dodaj śmietanę i wino, zagotuj. Ostatnie jabłko potnij w plastry , usmaż na maśle, połóż na rybie razem z rozmarynem. polej sosem.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pyszny sandacz duszony z jabłkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł