Pyszny śledź po litewsku
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-13
Produkty:
-1 kg filetów solonych
-500 ml mleka
-100g ogórka kiszonego
-4 cebule
-1 mała puszka koncentratu pomidorowego
-40 g suszonych prawdziwków
-2 szprotki wędzone w oleju
-50 ml oleju
-świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie dwie godziny w mleku. Następnie myjemy je, osączamy. Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy zachowując wywar. Grzyby siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w dzwonka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając. Po 10 minutach dodajemy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkami kiszonymi.
-1 kg filetów solonych
-500 ml mleka
-100g ogórka kiszonego
-4 cebule
-1 mała puszka koncentratu pomidorowego
-40 g suszonych prawdziwków
-2 szprotki wędzone w oleju
-50 ml oleju
-świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie dwie godziny w mleku. Następnie myjemy je, osączamy. Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy zachowując wywar. Grzyby siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w dzwonka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając. Po 10 minutach dodajemy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkami kiszonymi.