Pysznyt lin w śmietanie
piotr figurski (szefus)
2011-12-06
-1 kg lina
-1 łyżka masła
-1 łyżka oliwy z oliwek
-3 łyżki mąki
-0,5 szklanki śmietany
-1 szklanka bulionu warzywnego
-2 łyżki drobno pokrojonego koperku
-sól, biały pieprz
Ryby oczyścić, odciąć głowy i ogony, umyć, większe podzielić na porcje. Lekko oprószyć solą i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Zalać szklanką bulionu warzywnego (może być z rozpuszczonej w wrzątku kostki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem, wlać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i jeszcze 5 minut dusić razem bez przykrycia. Ryby podawać razem z sosem śmietanowym, posypane koperkiem.
-1 łyżka masła
-1 łyżka oliwy z oliwek
-3 łyżki mąki
-0,5 szklanki śmietany
-1 szklanka bulionu warzywnego
-2 łyżki drobno pokrojonego koperku
-sól, biały pieprz
Ryby oczyścić, odciąć głowy i ogony, umyć, większe podzielić na porcje. Lekko oprószyć solą i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Zalać szklanką bulionu warzywnego (może być z rozpuszczonej w wrzątku kostki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem, wlać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i jeszcze 5 minut dusić razem bez przykrycia. Ryby podawać razem z sosem śmietanowym, posypane koperkiem.