Zaloguj się do konta

Recenzja czołówki MacTronic HLS-K3 Focus Eye

Cześć. Łowiąc w nocy większość z nas używa świetlików, które pozwalają zorientować się gdzie znajduje się nasz spławik, bądź sygnalizatorów elektrycznych nie wymagających dodatkowego oświetlenia. Jednak aby się się nie pozabijać o linki od namiotu, czy inne graty leżące na ziemi potrzebujemy jakieś latarki. Na ogół wystarczają zwykłe latarki, jednak są one mało wygodne w sytuacji gdy musimy no. rozplątać żyłkę lub złożyć na nowo zestaw. W tej sytuacji najlepiej sprawdzą się latarki zakładane na głowę czyli popularne czołówki. Dlatego właśnie chciałbym zrecenzować dla Was latarkę MacTronic HLS-K3 z serii Outdoor PRO. Być może ta recenzja ułatwi komuś z Was wybór odpowiedniej czołówki.
Zacznijmy może od wymiarów: latarka jest szeroka na 60mm, długa na 45mm i wysoka na 42mm. Nie licząc oczywiście paska na głowę - o którym będzie mowa później. Tak więc jej rozmiary są raczej średnie. Widziałem dużo mniejsze, jaki i dużo większe czołówki. Ten MacTronic został wykonany z pół przeźroczystego tworzywa. Latarka upadła mi kilka razy, z plastikiem nic się nie stało. Brak jakichkolwiek pęknięć czy wyszczerbień. Pod tym względem jest ok, ale musimy pamiętać, że jest to tylko plastik. Jej waga to niecałe 80 gram wraz z kompletem baterii.
Latarka ma aż 3 diody, dzięki temu posiada wiele trybów świecenia m.in. 3 tryby dla światła białego (1 dioda LED0,5W NICHIA) - słabszy, mocniejszy oraz stroboskop. 2 pierwsze sprawdzają się idealnie podczas nocnychzasiadek nad wodą. Słabszy zapewnia komfortową pracę po ciemku, nie oślepia, zaś tym mocniejszym możemy sobieoświetlićdrogę przed nami,niemniej jednakuważam, że 26 lumenów to ciut za mało. 40 byłoby w sam raz. Strobo jest dla mniecałkowiciezbędne. Może wam się przyda. Oprócz tego mamy diodę zieloną i czerwoną również mało użyteczne oraz tryb SOS. Przejścia pomiędzy trybami świecenia sąintuicyjnejeden przycisk do sterowania światłem białym, drugi jest odpowiedzialny za pozostałe tryby. Dodatkowo diodagłównaposiada focus (1-4x), a więc możemy precyzyjnie dostosować światło do naszych potrzeb - zależnie czy potrzebujemy skupionego światła czy rozproszonego.
Komfortużytkowaniajest jak najbardziej w porządku. Pasek na głowę został wykonany z elastycznego materiału, który możemy dowolnie regulować. Miejsce bezpośrednio stykające się z naszą głową posiada 3mm gąbkę podnoszącąznaczącopoziom wygody. Podczas biegania czy gwałtownego schylania, latarka nie ma tendencji dozsuwaniasię. Latarka ma 90"cio stopniowąregulację kąta świecenia. Co jest w zupełności wystarczające.
Producent podaje, że czołówka może świeć nieprzerwanie przez 6 godzin. Sprawdziłem, jest coś koło tego :) Czy to mało? Trudno wymagaćdłuższejpracy lampki od 2 małych paluszków AAA, którymi ta latarka jest zasilana.Warto dodać, że czołówka jest wodoodporna. Więc nie musimy się martwić o jej zalanie podczas deszczu czywpadnięciado wody - gdy będziemy się schylać do siatki z rybami :)
Cena latarki to około 70zł.
Podsumowując wady i zalety czołówki MactronicHLS-K3.

Zalety: focus, wiele trybów pracy, łatwe zasilanie - baterie AAA możemy zdobyć w prawie każdym sklepie, wygoda użytkowania,wodoodporność.
Wady: moc latarki,wiele trybów pracy.
Moja ocena 7/10

Opinie (17)

halski021

Najważniejszego - Cena latarki - nie podałeś [2015-09-02 10:02]

Artur z Ketrzyna

Ja w Tesko kupiłem latarkę diodową (5 diud) pod daszek czapki, za jedyne 9,99 zł. Dla mnie wystarczająca. :-) [2015-09-02 10:18]

JKarp

Około 70 zł. Mam jakąś inną latarkę tej firmy. Dobra firma i dobry sprzęt. Może nie najtańszy ale trwały. Moja latarka ma pięć lat. Chyba taka :http://www.zielonysklep.pl/naglowne-czolowe/1208-Latarka-LED-Czolowa-MacTronic-HLS-K2R.html. W każdym razie polecam. [2015-09-02 10:19]

wdwdr

Wporzo recka, czekam na kolejne :) [2015-09-02 21:27]

Piotr 100574

to te wiele trybów pracy to wada czy zaleta ?????***** [2015-09-03 19:54]

Krul-Mateusz

Piotr, dla mnie to wada bo nie potrzebuję tylu, a w to miejsce latarka mogłaby być ciut mniejsza. Natomiast jest gro osób, którzy uznają, że im więcej trybów tym lepiej - bo większe możliwości i zastosowanie. [2015-09-03 21:42]

użytkownik

jedynie co się nadaje do użytku to Petzl [2015-09-04 18:57]

Shodan

Wybacz, ale ja jakieś 3 albo 5 lat temu zakupiłem latarkę czołową za jakieś 25 zł z 6 diodami, posiadającą tryby pracy :2,4,6 diod i to bez jakiś stroboskopów i innych zbędnych bajerów o których piszesz i jestem z niej bardzo zadowolony, więc zamiast pisać farmazony lepiej napisz ile Ci ów portal (wędkuje.pl) zapłacił za publikację tak nędznych wypocin i reklamowanie tego badziewia ? Amen :) [2015-09-07 02:41]

irek23

Wiele trybów pracy, wada? Człowieku latarki możesz używać wtedy na rower, nawet przy mglistej pogodzie. Kilka trybów pracy jest jak najbardziej potrzebna. Wada to jest brak mozliwości podładowania z zapalniczki samochodowej/ładowarki. Moja czołówka za połowe tej ceny ma taka mozliwość. Bardzo słaba ta recenzja. Właczasz pierwszy tryb w pełnym zaciemnieniu sprawdzasz zasięg, robisz fotke i opisujesz wtedy. To jest dla mnie żetelna recenzja, a nie kilka słow skopiowanych z opisu producenta. Słabo [2015-09-07 09:58]

ryukon1975

Shodan \"...reklamowanie tego badziweia? Redakcja płaci za reklamowanie sprzętu obcej firmy? Mniej więcej tak jak to wygląda jak Ty płacisz za mój chleb. Myślenie nie boli. [2015-09-07 14:05]

irek23

rzetelna poprawiam swój błąd, edytować nie można. [2015-09-07 14:15]

Krul-Mateusz

Primo nikt mi za to nie zapłacił. Latarkę dostałem od moich rodziców na Święta Bożego Narodzenia. Secundo nie znam opisu producenta, bo go nie czytałem. Ilość trybów pracy jest kwestią indywidualna, jedni chcą mieć więcej, innym wystarczą te podstawowe. Gdybym bezpośrednio stwierdził, że nie podoba mi się to, że ma tyle trybów pracy, to zaraz poleciałyby hejty. Dlatego powtarzam, jest to kwestia indywidualna i właśnie z tego powodu jest to w wadach i zaletach jednocześnie. Irek23 - co do zdjęć to w nocy, to nie oddają one rzeczywistej mocy latarki. Z tego powodu wybierając latarkę nie wolno kierować się zdjęciami. Każdy model aparatu robi ciut inne zdjęcia. Wielkość obiektywu, czas otwarcia przesłony, ISO itp. Zdjęcia są niemiarodajne i wprowadzają w błąd - stąd nie ma ich w mojej recenzji. Jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszam do dyskusji na PW, jak ktoś będzie zainteresowany, to mogę pożyczyć latarkę na parę dni. I może ta osoba napiszę swoją recenzję. Shodan, moc latarki w głównej mierze zależy od zasilania. 2x AAA to stosunkowo mało, a jakimi bateriami zasilana jest twoja czołówka? Podaj markę, model i sklep w którym ja kupiłeś, to ją kupię i sprawdzę czy rzeczywiście jest taka fajna, bo 25zł to nie dużo. [2015-09-07 20:34]

wdwdr

Ano z tymi zdjęciami, to racje masz. [2015-09-07 20:42]

irek23

Może same zdjęcia nie oddaja rzeczywistej mocy latarki. Natomiast zdjęcia + opis napewno pomogą. http://allegro.pl/czolowka-latarka-cross-200w-cree-q5-akumulator-i5598583011.html Prosze bardzo Ja swoja kupiłem na bazarku i jestem bardzo zadowolony. Jest praktycznie identyczna jak ta z aukcji. [2015-09-08 16:24]

Krul-Mateusz

No w tej latarce masz potężne zasilanie, nie ma szans, żeby ten MacTronic świecił chociaż w połowie tak mocno na 2xAA. Za to moja jest 2 razy mniejsza i z pewnością sporo lżejsza. Moc latarki to przede wszystkim zasilanie, wiec bez sensu jest porównywanie obu latarek. Wiadomo, że w każdych warunkach twoja zaświeci mocniej. [2015-09-08 19:06]

Krul-Mateusz

*2xAA [2015-09-08 19:07]

Krul-Mateusz

Kurna! czemu tu nie ma edycji? 2xAAA miało być. Sorry [2015-09-08 19:08]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Łódki zanętowe

Łódka zanętowa - zabawka czy patent? Postaram się w tym artykule przybl…