Recenzja kołowrotka FUC OLIMPIC 320 RD

/ 9 komentarzy

Już za niedługo zaczniemy robić zakupy na nowy sezon. Wielu z nas , swoje oczy skieruje na "tańsze opcje", którą jest tytułowy kołowrotek.
Kosztuje on w granicach 90 zł, ma pojemność mm/m: 0.15/180;0.18/150;0.20/100,posiada 30 punktowy bieg wsteczny,3 łożyska kulkowe i ma przełożenie 5.0/1. Na pierwszy rzut oka jest to dobra oferta, lecz nie dajmy się zwieść.
Osobiscie posiadam dwa takowe kołowrotki. Pierwszy z nich jest przy spinningu. Już na samym początku nie pasowało mi to, że łatwo zamykał się kabłąk przez co nie raz i nie dwa w spektakularny sposób przynęta uderzała w tafle w wody pare metrów ode mnie, właśnie dlatego ze kołowrotek zamknął się przy zarzucie. Wywoływało to brecht innych poławiaczy i ogólne zgorszenie. Przy tym samym kołowrotku po jakimś roku urzytkowania obrobiła się guma na gałce od biegu wstecznego, przez co zamiasta kręcić cała gałka kręciłem samą gumą. Przez ten mankament straciłem przyzwoitego kaczodzioba. Przed tymi wydarzeniami zakupiłem drugi taki kołowrotek , do wędziska splawikowego. Po miesiącu urzytkowania, szpula wraz z kabłąkiem z nie wiadomych mi przyczyn "po luzowała" się, do takiego stopnia ze podczas zwijania uderza o korbkę. Raczej można naprawić to w warunkach domowych, ale jak nie zapomnę ,to nie mam czasu itd. . Takie "luzy" nie świadczą dobrze o jakości . W obu przypadkach zaś "zgrzyty" dochądzące ze środka to norma. Powiecie ze to moja wina, że je zapiaszczyłem czy coś takiego, tylko że inne kołowrotki tak samo eksploatuje i nawet nie za "jękną".
Raczej odradzam zakup tych kołowrotków ze względu na jakość . Lepiej wydać nawet te 100 zł więcej na sprzęt i pózniej się nie denrwować.
Zapraszam do wyrażania opini. Przepraszam za wszelkie błędy i estetykę  pracy, mam na usprawiedliwienie to że to moja pierwsza recenzja i muszę pisać na tablecie. Dzięki za uwagę . Połamania



 

 


5
Oceń
(9 głosów)

 

Recenzja kołowrotka FUC OLIMPIC 320 RD - opinie i komentarze

RakHunterRakHunter
+1
Osobiście polecam kołowrotek tej samej firmy a mianowicie Wombat 131 RD Szpula dwa razy pojemniejsza i ogólnie wykonany jest bardzo dobrze a kupiłem go zaledwie za 60 zł Opłacało się ;) (2017-01-13 17:29)
Hal vadasz Hal vadasz
+2
zgadzam sie z kacprem drozdowskim nie polecam tego kołowrotka (2017-01-13 18:48)
użytkownik209992użytkownik209992
+1
Rzetelny wpis. ***** to sie ceni :D (2017-01-13 20:56)
SlawekNiktSlawekNikt
0
Autorze widzę, że nie zasięgnąłeś informacji o kręciołach przed zakupem :-) W granicach 100 zł. da się kupić naprawdę solidny kołowrotek. (2017-01-14 09:00)
RoteJagerRoteJager
0
W 100% się zgadzam z panem, panie Sławku. Pierwszy ten kołowrotek kupiłem jako pierwszy w życiu, no i było dobrze. Kolejny kołowrotek FUX-a zakupiłem bo ten wcześniejszy do tamtej pory mnie nie zawiódł. Wcześniej nic o nich nie czytałem, nic nie słyszałem, kupiłem bo były i to był mój błąd. Dzięki za swoją opinie i połamania. (2017-01-14 09:33)
kabankaban
+1
Jak dla mnie 90 czy 100 zł to niewielka różnica w cenie i jakości. Do spinningu i tu mam na myśli tylko i wyłącznie tą metodę wędkarstwa nie szukałbym niczego poniżej dwu stów. (2017-01-17 19:40)
RoteJagerRoteJager
0
Napisałem że warto dać te 100 zł więcej, w porównaniu do 90 zł (100+90= 190), a nie dać 100 zł. Oscylujemy w podobnych granicach finansowych. ;) (2017-01-17 21:16)
Darkman000Darkman000
0
Powiem tak ten model bardzo przypomina max finezja 620 rd mam taki i naprawdę musiałeś trafić na uszkodzony w fabryce.... (2017-01-18 20:51)
sosen82sosen82
+1
Nie nadużywaj słowa solidny w kierunku młynków za 100 zł. Solidność to trwałość, wysoka jakość materiałów, niezawodność. Szukać solidnego młynka za 100 zł to jak szukać śniegu w południe na Saharze. (2017-01-19 10:54)

skomentuj ten artykuł