Rolada z indyka


Składniki:
2,5kg fileta z piersi indyka
20 dag suszonych moreli
po 10 dag rodzynek i orzechów nerkowca
1 cebula
ząbek czosnku
szklanka bułki tartej
jajko
sok z cytryny
słodka mielona papryka
olej
szałwia
1,5 szklanki bulionu drobiowego
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę przesmażoną na oleju wymieszaj z orzechami, rodzynkami, morelami, bułką tartą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą, pieprzem, szałwią i tymiankiem. Wbij jajko, dokładnie wymieszaj. Mięso opłucz, pocinaj tak aby dało się rozłożyć na duz płat jak książka. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i szałwią. Na przygotowanym mięsie równomiernie rozsmaruj farsz bakaliowy pozostawiając po mniej więcej 2 cm wolnego brzegu. Następnie mięso zwiń w roladę. Zwiąż sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Mięso posmaruj olejem wymieszanym z łyżeczką mielonej papryki i 1/2 łyżeczki soli. Ułóż w formie żaroodpornej, podlej gorącym bulionem. Filet piecz około godziny w temperaturze 190*C. W trakcie pieczenia często podlewaj wytwarzającym się sokiem. Gotową pieczeń podaj z jarzynką z zielonego groszku oraz risotto z cebulą i duszoną czerwoną papryką. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Rolada z indyka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł