Zaloguj się do konta

rolada z sandacza

-600g filetów z sandacza ze skórą
-5 pszennych tostów
-6 łyżek śmietany kremówki
-2 jajka
-kieliszek koniaku
-50g rodzynek
-8 suszonych moreli
-3 łyżki białego wina
-50g płatków migdałowych
-sól, pieprz
-skórka tarta z cytryny
-po 500 ml wywaru warzywnego i rybnego
-4 łyżeczki żelatyny
Mięso ryby oddziel od skóry. Skórę natrzyj solą, pieprzem i skórką cytrynową, owiń w folię, włóż do lodówki. Tosty obierz ze skórki i zalej kremówką. Rodzynki i morele polej winem, odstaw na 20 minut. Mięso ryby i odsączone tosty utrzyj ze śmietaną, pieprzem, solą, koniakiem i żółtkami. Ubij piankę z białek. Rodzynki i płatki migdałowe dodaj do ryb razem z pianą. Na skórę sandacza nałóż połowę farszu, morele i przykryj resztą farszu, uformuj roladę. Roladę wstaw do brytfanki, zalej gorącym bulionem i gotuj 40 minut na małym ogniu. Roladę pokrój n a plastry. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody, wymieszaj z wywarem rybnym, ostudź i zalej plastry rolady.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…