
Rolada ze szczupaka (moje świąteczne przepisy kulinarne) - zdjęcia, foto - 11 zdjęć
Rolada ze szczupaka
Składniki:
1,5-2kg szczupaka;
4 jajka;
3 cebule;
2 suche bułki;
bułka tarta;
0,5 l mleka;
majeranek;
sól, pieprz do smaku
warzywa
Sposób przygotowania:
Szczupaka sprawić, dokładnie wypłukać pod zimną wodą. Włożyć do brytfanny, przykryć plastrami 2 cebul, zalać mlekiem na noc. Ugotować wywar warzywny do którego włożyć kawałki uprzednio pozbawionego cebuli i opłukanego szczupaka. Zaparzyć kilkanaście minut. Wyjąć mięso z wywaru, lekko ostudzić. Oddzielić mięso od ości. Zemleć raz na maszynce do mięsa wraz z namoczoną w mleku i wyciśniętą bułką oraz 1 cebulą. Do masy rybnej dodać jajko, majeranek, przyprawić solą i pieprzem. Trzy jajka ugotować na twardo i ściąć końcówki z obu stron. Na papierze do pieczenia uformować z masy prostokąt. Na środku obok siebie położyć jajko. Masę zawinąć. Piec w foremce w temperaturze około 150°C około 40 minut. Podawać pokrojone na grube plastry z sosami lub gęstą śmietaną.
Autor tekstu: Marek Dębicki