Rolada czekoladowa


Rolada czekoladowa

Składniki(12 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
4 jajka;
4 łyżki zimnej wody;
łyżka soku z cytryny;
szczypta soli;
szklanka cukru pudru;
5 płaskich łyżek kakao;
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej;
1/2 szklanki maki tortowej;
czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy;
CZĘŚĆ II (Nadzienie)
duża szklanka śmietany kremowej;
zagęstnik do śmietany;
2 łyżki cukru pudru;
dobrze wysmażony dżem brzoskwiniowy lub marmolada;
tarta czekolada do posypania;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I i II (Ciasto i nadzienie)
1).Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubijamy robotem, gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodajemy cukier puder i cały czas ubijając po jednym żółtku. Gdy piana ze składnikami dobrze się połączy, sypiemy (przez sito) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki dobrze się połączą, wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożonym pergaminem posmarowanym tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 C przez 15-20 minut.
2).Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną na stolnicy ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu, ciepłe, rolujemy razem ze ściereczką.
3).Na 3 godziny przed podaniem rolady ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i zagęstnika, ciasto lekko rozwijamy, uważając bu nie było pęknięć, smarujemy cienko dżemem, nakłądamy śmietanę pozostawiając 2 łyżki i ponownie zawijamy.
4).Przed podaniem smarujemy wierzch rolady pozostawioną śmietaną, posypujemy obficie czekoladą. Kroimy w zgrabne porcje nożem, podgrzanym we wrzątku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Rolada czekoladowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł