Rolada orzechowa


Rolada orzechowa

Składniki(1 sztuka):
4 jaja;
7 dag mielonych orzechów włoskich;
7 dag cukru;
25 dag bitej śmietany;

Sposób przygotowania:
1).Żółtka utrzeć z cukrem dodając orzechy i pianę białek. Na blachę położyć papier pergaminowy lub folię aluminiową posmarowaną tłuszczem i rozprowadzić przygotowaną masę. W ciepłym piekarniku piec nie dłużej niż 10 minut (zbyt długo pieczenia może się przy rolowaniu łamać !!!).
2).Wystudzony płat wyjąć z blachy, posmarować bitą śmietaną i ostrożnie zwinąć w roladę (czynność ta wymaga pewnej wprawy !!!).
3).Wierzch można polać polewą czekoladową i ozdobić śmietaną i kawałkami orzechów.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(12 głosów)

 

Rolada orzechowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł