Roladki rybne z młodą kapustą


Produkty:
-8 filetów z flądry
-1 marchewka
-1 główka młodej kapusty
-2 cebule
-10 dag wędzonego boczku
-2 szklanki białego wytrawnego wina
-20 dag masła
-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
-1 łyżeczka ziarenek pieprzu
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-sok z ? cytryny
-odrobina cukru
-sól, pieprz
Do dekoracji:
-kilka gałązek natki pietruszki
-plasterki cytryny

Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Następnie wrzucić je do osolonego wrzątku i blanszować 3 minuty, osączyć. Filety z flądry opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, po czym posolić i posmarować cienko chrzanem. Na filetach ułozyć marchewkę, zwinąć całość, formując roladki i spiąć mocno wykałaczkami. W garnku zagotować 1 szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i ziarenkami pieprzu. Następnie włożyć roladki i gotować na małym ogniu 10 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia. W tym czasie dokładnie oczyścić kapustę, umyć, drobno poszatkować. Dusić 10 minut w małej ilości wody z dodatkiem soli oraz pieprzu. Cebulę obrać, posiekać, po czym gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić wywar i ponownie zagotować. Następnie wrzucić mocno zamrożone, pokrojone w kostkę masło, doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Nie gotować! Wędzony boczek pokroić w kostkę i dobrze wysmażyć. Kapustę osączyć, wymieszać z boczkiem i przełożyć do miski. Roladki rybne ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową z garnka, przełożyć z sosem na półmisek. Gotowe danie udekorować gałązkami natki pietruszki oraz cienkimi plasterkami cytryny. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Roladki rybne z młodą kapustą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł