Roladki w sosie pieczarkowym


Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
8 dużych pieczarek
po 1/4 żółtej i zielonej papryki
2 łyżki jogurtu
2 łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy:
sól
pieprz
suszona natka pietruszki
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
kostka rosołowa
Przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy. Obficie oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Papryki kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy, 3 kroimy w plastry. Na mięsie układamy po porcji papryki i pieczarek i ciasno zwijamy w roladki. Zawijamy w folię aluminiową. Kostkę rozpuszczamy w około 1/2litra wrzątku. Roladki gotujemy pod przykryciem 20 minut na średnim ogniu. Wyjmujemy.
Robimy sos:
pozostałe pieczarki kroimy w cienkie plastry. Wlewamy tyle wrzątku, aby były przykryte. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem, w którym dusiły się roladki. Gotujemy aż pieczarki będą miękkie. Lekko studzimy. Wyjmujemy liść i ziele. Jogurt mieszamy z mąką i hartujemy. Wlewamy do pieczarek. Miksujemy na gładki sos. Roladki wyjmujemy z folii i polewamy sosem. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Roladki w sosie pieczarkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł