Rolady z flądry


Produkty:
-8 małych filetów z flądry
-1 cytryna
-10 dag cebuli
-15 dag przerośniętego boczku
-1 łyżka oleju
-1 pęczek szczypiorku
-1 pęczek natki pietruszki
-1 jajko
-2 łyżki masła
-1 szklanka gęstej śmietany
-1-2 łyżki ostrej musztardy
-sól

Przygotowanie:
Filety z flądry umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Cebulę obrać i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, stopić w nim boczek i zeszklić cebulę, po czym odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek i pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i drobno posiekać. Jajko roztrzepać. Odłożyć trochę pietruszki, a resztę razem z jajkiem wymieszać z masą cebulową. Filety z flądry położyć na stole skórą do góry i posmarować farszem. Następnie zrolować i związać nitką. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim delikatnie rolady z każdej strony. Dolać śmietanę. Następnie dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wyciągnąć je i odstawić w ciepłe miejsce. Sos przyprawić musztardą i wymieszać z odłożoną wcześniej pietruszką oraz resztą masła. Rolady podawać z sosem.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Rolady z flądry - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł