Zaloguj się do konta

Rosół rybny z dorsza

Witam chciałem dzisiaj podzielić się z wami przepisem na zupe rybną a raczej rosół rybny.
Ugotowałem go pierwszy raz podczas pobytu na rybach w norwegi. Nie mogłem wypłynć na ryby poniważ bolała mnie głowa
wiadomo z jakich powodów toteż wziołem się za gotowanie .
Wszystkiego było pod dostatkiem ryba,przyprawy,jarzyny i chęci
byłbym zapomniał o browaku ,ale on nie jest potrzebny do przepisu

to co potrzebne:

3 litry wody
0,5 kilorama fileta bez skóry
dorsz ,seja plamiak
3 kostki rosołowe najlepiej warzywnego
1 cebula
2 nieduże zieniaki
2 ząbki czosnku
5dkg makaronu najlepiej kolanka lub muszelki ugotować osobno
1 papryka
2 średnie marchewki
1 pitruszka mała
seler mały kawałek
ziele angielskie 3 ziarenka
listek laurowy 1szt
sól pieprz magi do smaku

gotujemy wode wrzucamy ziemniakipokrojone w kostke, cebule pokrojona w piorka,
marchewka w plasterki,pietruszka plasterki seler w kostki,kostki rosolowe,czosnek,ziele angielskie liśc laurowy,
to zagotowujemy na małym ogniu potem dodajemy makaron ugotowany osobno papryke i kawałki fileta,to gotujemy około 5 minut
wyłączmy po zagotowanu wtedy dochodzi rybka w rosole a po 10 -15 minutach doprawiamy rosół piprzem magą i podajemy do stołu
życzę wszystkim smacznego
zupe można robić z samymi ziemniakami lub makaronem a proporcje zrobić po swojemu możliwości jest ogrom
po powrocie z uropu ugotowałem zupe w domu rodzinka była zachwycona zresztą w norwegi także otrzymałem pochwały

dzięki i pozdrowieniam

Opinie (4)

użytkownik

gratuluję ci udanej zupy , napewno była smaczna, jak widać i ty mozesz przygotować wspaniałe danie , nic trudnego , moze po tym sukcesie zaczniesz w domu przygotowywać takie wspaniałe dania , [2011-06-11 06:00]

marek-debicki

Podobną zupę z dorsz przygotowuje Kolega Janusz. Rewelacja. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2011-06-13 12:40]

wodny swiat

kumak jak ty coś upichcisz to to niema takiej opcji żeby nie smakowało ka.zda twoja rybka czy piczona czy w occie to rewelacyjny smak życze wszystkim smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [2011-06-25 12:52]

majap

Grzesiu bardzo dobrze, że napisałeś o zupie z dorsza zrobinej na Lofotach był to bowiem majstersztyk, takie zupy jada się okazjonalnie ,pozdrawiam,gratuluję,do usłyszenia- majap. [2011-07-12 16:53]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…