Rosół rybny z dorsza
użytkownik 8996
2011-06-10
Ugotowałem go pierwszy raz podczas pobytu na rybach w norwegi. Nie mogłem wypłynć na ryby poniważ bolała mnie głowa
wiadomo z jakich powodów toteż wziołem się za gotowanie .
Wszystkiego było pod dostatkiem ryba,przyprawy,jarzyny i chęci
byłbym zapomniał o browaku ,ale on nie jest potrzebny do przepisu
to co potrzebne:
3 litry wody
0,5 kilorama fileta bez skóry
dorsz ,seja plamiak
3 kostki rosołowe najlepiej warzywnego
1 cebula
2 nieduże zieniaki
2 ząbki czosnku
5dkg makaronu najlepiej kolanka lub muszelki ugotować osobno
1 papryka
2 średnie marchewki
1 pitruszka mała
seler mały kawałek
ziele angielskie 3 ziarenka
listek laurowy 1szt
sól pieprz magi do smaku
gotujemy wode wrzucamy ziemniakipokrojone w kostke, cebule pokrojona w piorka,
marchewka w plasterki,pietruszka plasterki seler w kostki,kostki rosolowe,czosnek,ziele angielskie liśc laurowy,
to zagotowujemy na małym ogniu potem dodajemy makaron ugotowany osobno papryke i kawałki fileta,to gotujemy około 5 minut
wyłączmy po zagotowanu wtedy dochodzi rybka w rosole a po 10 -15 minutach doprawiamy rosół piprzem magą i podajemy do stołu
życzę wszystkim smacznego
zupe można robić z samymi ziemniakami lub makaronem a proporcje zrobić po swojemu możliwości jest ogrom
po powrocie z uropu ugotowałem zupe w domu rodzinka była zachwycona zresztą w norwegi także otrzymałem pochwały
dzięki i pozdrowieniam