Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami - zupa rybna

/ 3 komentarzy / 9 zdjęć


Rosół z dorsza z lanymi kluskami

Osobiście dla mnie, jedną z ciekawszy zup rybnych, ze względu na specyficzny smak morskiej ryby, a także intensywny zapach i esencjonalny smak, jest rosół z dorsza. Dodatkową okrasą tej niezwykle smacznej zupy, są duże kawałki dorszowego filetu oraz lane kluseczki, przygotowane na bazie mąki i jajka.

Składniki:

 dwa dorsze;
 trzy marchewki;
 pietruszka;
 duży plaster selera;
 kawałek pora;
 kilka ziaren ziela angielskiego;
 kilka liści laurowych;
 cebula;
 jajko;
 dwie - trzy łyżki mąki;
 sól, pieprz do smaku;
 cytryna;
 natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, usuwając skrzela i oczy. Wykroić filety i usunąć skórę. Ości i głowy włożyć do garnka. Dodać obrane warzywa, zalać 2l wody. Dodać ziele angielskie
i liść laurowy i sporządzić wywar. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Cebulę obrać z wierzchnich łusek, przekroić na pół, przypiec nad palnikiem i dodać do wywaru. Pod koniec szykowania wywaru dodać sok z połowy cytryny. Wywar odparować w celu uzyskania maksymalnie esencjonalnego smaku.
Wywar przecedzić przez drobne sito.
Filety pokroić w grubą kostkę, dodać do wywaru i obgotować około 10 minut. Dodać ugotowane w wywarze warzywa według upodobań (starte lub posiekane w kostkę).
Przygotować masę na lane kluski. W tym celu do kubka wbić jajko, lekko osolić
i dodawać stopniowo mąkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji.
Wylewać na gotujący się rosół rybny kluseczki i dogotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać w głębokich miseczkach, mocno posypane posiekaną natką pietruszki.

 


4.7
Oceń
(12 głosów)

 

Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami - zupa rybna - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Ja do takiej zupki dodaje szczególnie teraz jesieną i zimą pare suszonych grzybków .pychotka (2014-11-21 18:23)
amand amand
0
Szczerze się przyznam że nigdy nie jadłem żadnej ale to żadnej zupy z ryby. Ale dużo o ich słyszałem. Czy są one faktycznie takie dobre? Ocena za wpis ***** (2014-11-30 13:11)
BlitzBlitz
0
ostatnio robiłem, tylko zrobiłem osobno wywar z całej włoszczyzny (z tylko 1 marchewką, jak więcej to jest za słodku), i osobno wywar z głów, kręgosłupów po filetowaniu (z około 8 dorszy), i jeden mały dorszyk w całości. Zalałem wodą w wysokim garnku wszystko tylko tyle żeby przykryć mięso,głowy wodą. Trzymałem na wolnym ogniu po "mruganiu" około 20 minut. Odparować, połączyć dwa wywary (dorszę przecedzić przez pieluchę tetrową albo bardzo drobne sito), wyszło mi około 1 litra wywaru. do tego lane kluski z przepisu kolegi i smacznego :). Do smaku można dodać jeszcze czerwony "cytrynowy" pieprz żeby troszkę odświeżyć smak i pietruszkę. (2015-02-05 18:56)

skomentuj ten artykuł