Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami - zupa rybna
Marek Dębicki (marek-debicki)
2014-11-20
Rosół z dorsza z lanymi kluskami
Osobiście dla mnie, jedną z ciekawszy zup rybnych, ze względu na specyficzny smak morskiej ryby, a także intensywny zapach i esencjonalny smak, jest rosół z dorsza. Dodatkową okrasą tej niezwykle smacznej zupy, są duże kawałki dorszowego filetu oraz lane kluseczki, przygotowane na bazie mąki i jajka.
Składniki:
dwa dorsze;
trzy marchewki;
pietruszka;
duży plaster selera;
kawałek pora;
kilka ziaren ziela angielskiego;
kilka liści laurowych;
cebula;
jajko;
dwie - trzy łyżki mąki;
sól, pieprz do smaku;
cytryna;
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, usuwając skrzela i oczy. Wykroić filety i usunąć skórę. Ości i głowy włożyć do garnka. Dodać obrane warzywa, zalać 2l wody. Dodać ziele angielskie
i liść laurowy i sporządzić wywar. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Cebulę obrać z wierzchnich łusek, przekroić na pół, przypiec nad palnikiem i dodać do wywaru. Pod koniec szykowania wywaru dodać sok z połowy cytryny. Wywar odparować w celu uzyskania maksymalnie esencjonalnego smaku.
Wywar przecedzić przez drobne sito.
Filety pokroić w grubą kostkę, dodać do wywaru i obgotować około 10 minut. Dodać ugotowane w wywarze warzywa według upodobań (starte lub posiekane w kostkę).
Przygotować masę na lane kluski. W tym celu do kubka wbić jajko, lekko osolić
i dodawać stopniowo mąkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji.
Wylewać na gotujący się rosół rybny kluseczki i dogotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać w głębokich miseczkach, mocno posypane posiekaną natką pietruszki.