Rosół z Karasi

/ 2 komentarzy

Danie to, swe korzenie ma w kuchni Pomorskiej i Kaszubskiej w których to karasie, płotki i okonie są (prócz śledzi) jednymi z najpopularniejszych ryb, a z każdej z nich można przygotować rosół według podanego poniżej przepisu.


Składniki:

1 i 1/2 kg karasi, sok z 1/2 cytryny,
2 niewielkie cebule, 2 liście laurowe,
po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
2 goździki, 250 ml śmietany, sól,
mielony pieprz ziołowy,
kilka gałązek natki pietruszki.


Wykonanie:

Wszystkie ryby należy dokładnie umyć, starannie zdjąć z nich łuskę, a następnie oczyścić z wnętrzności. Ogony i głowy trzeb obciąć, pozostałe części osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny (pozostawiając dwie łyżki) i odstawić w chłodne miejsce. Następnie należy obrać cebulę, pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Głowy i ogony karasi dodajemy do cebuli, zalewamy 1 i 1/2 litrem wody, wsypujemy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, a także liście laurowe i goździki. Całość trzeba zagotować, zmniejszyć płomień i na niewielkim ogniu trzymać jeszcze około 20-30 minut. Wywar koniecznie trzeba doprawić solą i pieprzem, a po chwili przecedzić.
Do klarownego wywaru musimy wrzucić przygotowane wcześniej płaty karasia i gotować je do miękkości, a następnie zmiksować lub starannie rozgnieść widelcem, po czym z powrotem przełożyć do zupy. Śmietanę rozmieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z wywarem, uważając przy tym aby śmietana się nie zwarzyła. Zupę trzymać jeszcze kilka minut na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Umytą i posiekaną natkę pietruszki wsypujemy do zupy.

Rosół znakomicie smakuje z grzankami z białego pieczywa.


Pozdrawiam i życzę smacznego!

Karol90

 


4.2
Oceń
(5 głosów)

 

Rosół z Karasi - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Z takich złotych to ten speciał smakuje zapewne podwójnie. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2012-02-14 21:17)
pinex77pinex77
0
zamiast kurników kopmy stawy rosół i tak będzie. pozdrawiam i połamania... (2012-09-13 22:03)

skomentuj ten artykuł