Zaloguj się do konta

Rozkoszny jeżyk

Rozkoszny jeżyk

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
20 dag mąki;
3 jajka;
18 dag cukru;
3 łyżki rumu;
cukier waniliowy;
szczypta soli;
krem;
15 dag masła;
3 żółtka;
3 łyżki kakao;
4 łyżki cukru pudru;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
5 dag obranych i pokrojonych w słupki migdałów;
orzech laskowy;
4 cukierki pastylki(2 białe i 2 niebieskie);

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I i II (Ciasto i dekoracja)
1).Z 3 białek i połowy cukru ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą i rumem. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę, cały czas mieszając.
2).Ciasto przełożyć do małej owalnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piec około 30 minut.
3).Przygotować krem: masło utrzeć na puch. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. połączyć z masłem. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka (nożem !!!, zaokrąglić boki i uformować pyszczek). Potem przeciąć poziomo na 3 placki. Dolny posmarować kremem, przykryć środkowym, też posmarować go kremem, na wierzchu połozyc ostatni (górny !!!). Całośc (wraz z bokami), znów posmarować kremem. Z migdałów zrobić kolce, z orzecha nosek, z cukierków oczka.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…