Ryba duszona z warzywami po kaszubsku
Jan Kuropatwa (Janhe2)
2010-07-21
RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
-60 dkg. filetów rybnych,
- 3 dkg, mąki,
-10 ml. oleju,
-15 dkg. marchwi,
- po 5dkg pietruszki,selera i pora,
-10 dkg cebuli,
- 3 dkg. oleju,
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, lub jogurtu,
- przyprawy: ziele angielskie,liść laurowy,sól,
Ryba duszona z warzywami - WYKONANIE:
Wyporcjowaną rybę na pół godziny przed smażeniem posolić.Po tym czasie oprószyć mąką i usmażyć w 10 ml oleju.Warzywa po oczyszczeniu poszatkować i dusić w 3 ml. oleju.
Następnie po podlaniu wodą i dodaniu przypraw połączyć ze śmietaną lub jogurtem.Usmażoną rybę włożyć do żaroodpornego naczynia,dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.Podawać z ziemniakami z wody.