Ryba morska


Ryba z pieczarkami
POTRZEBNE SKŁADNIKI
3kg morskiej ryby,
1,5kg pieczarek,
kwaśna śmietana,
masło, mąka /najlepiej krupczatka/
pęczek natki pietruszki,
sól
pieprz
dwie kostki rosołu drobiowego,
dwie duże cebule.

PRZYGOTOWANIE
Rybę posolić, popieprzyć obtoczyć w mące i usmażyć tradycyjnie. Pieczarki wyczyścić podsmażyć na maśle razem z cebulką na złoty kolor. Usmażone pieczarki przełożyć do rondla dodać 0,7 litra wody, rosołki, gotować ok. 15min pod koniec gotowania dodać śmietanę wymieszana z dwiema łyżkami mąki, gotować aż do zgęstnienia sosu. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybkę w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika/200Celsjusza/ zapiekamy ok. 20 min, jeżeli lubicie Państwo żółty ser to można 10 min przed końcem pieczenia rybkę nim posypać. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i grubo posypaną zieleninką.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ryba morska - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł