Ryba na niebiesko - pstrąg

/ 1 komentarzy

Oto kolejny przepis;) Czyli ryba na niebiesko. Jest troche trudne danie do wykonania ale moim zdaniem dobre które może zagościć na wigilijnym stole;) Tego przepisu nauczyłem sie w szkole na Technologi Gastronomicznej;) tak więc przejdźmy do sedna

Składniki
Pstrąg świeży
2 marchewki
mała por lub mała cebula
2 pietruszki
mała seler
pare ziaren pieprzu
sól

Warzywa obieramy myjemy i kroimy w małe części, warzywa wrzucamy do garnka z wodą.
Najlepiej aby to był specjalny garnek do gotowania ryb. Dodajemy pare ziarenek pieprzu oraz sól i robimy wywar warzywny.
Rybę nie skorbiemy, nie myjemy, patroszymy tylko brzuch i myjemy go tak w środku aby nie zmyć śluzu z ryby.
Uwaga - pamiętajcie aby nie ucinac głowy, nie myć z wierzchu ryby tylko w środku, śluz ryby musi zostać na rybie.
Tak przygotowaną rybę wrzucamy do wywaru i gotujemy pare minut az bedzie po prostu ugotowana;) Wtedy wyciągamy rybę. Jeśli wam sie uda to ryba powinna byc cała niebieska;) Ściągamy skóre, filetujem rybe czyli ściągamy z kazdego boku mięso najlepiej w całości, oraz wyciągamy policzki ryby które równierz nadają sie do spozycia;)

Smacznego:)

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Ryba na niebiesko - pstrąg - opinie i komentarze

marcinaniserowiczmarcinaniserowicz
0
W imieniu zarządu koła PZW "Złota Rybka" proszę o usunięcie tych wpisów z działu Aktualności strony koła i przeniesienie ich pn. na forum. Chcielibyśmy aby w dziale Aktualności znajdowały się relacje z imprez, wydarzeń itp., a nie przepisy kulinarne. (2011-12-20 17:11)

skomentuj ten artykuł