Ryba po grecku - przepis


Składniki:
600g filetów z ryby
80ml oliwy z oliwek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
sok z 1 cytryny
sól
cukier
50g koncentratu pomidorowego
pieprz
Przygotowanie:
Filety wyłożyć na talerz i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Następnie opłukać, pokroić na kawałki długości 4 cm. 60 ml oliwy dobrze rozgrzać na patelni i usmażyć na niej rybę z obu stron na rumiano. Dopiero wtedy posolić. Warzywa dokładnie umyć i obrać. Cebule pokroić na półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojone warzywa usmażyć na reszcie oliwy z oliwek. Następnie zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusic ok. 10 min. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W dość dużym naczyniu szklanym lub plastikowym ułożyć filety. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Ryba po grecku - przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł