Ryba po podhalańsku




  • konto usunięte




ryba po podhalańsku

składniki:
-70 dag filetow z mintaja,
-2 łyżki mąki,
-10 dag mięsistych suszonych śliwek bez pestek,
-3 duże ziemniaku,
-2-3 marchewki,
-2 cebule,
-2 ząbki czosnku,
-kawałek selera,
-pół szklanki oleju,
-pół szklanki soku pomidorowego,
-3 łyżki śmietanki kremówki,
-sok i łyzeczka skórki otartej z cytryny,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-sól,
-pieprz;
-tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:
Śliwki opłukać, odsączyć na sicie, pokroić w paski. Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, na 30 min odstawić w chłodne miejsce. Warzywa obrać i pokroić: ziemniaku na cienkie plastry, marchewkę i seler-w słupki, a cebulę-w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, chwilę smażyć na nim plastry ziemniaków. Dodać cebulę, marchewkę oraz seler i, delikatnie mieszając smażyć przez 3-5 min na dość silnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, posypać skórką cytryny. Kawałki ryby obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Śmietankę dokładnie wymieszać z sokiem pomidorowym i czosnkiem, przyprawić solą. Półmisek żaroodporny wysmarować tłuszczem, wyłożyć warzywami, na nich rozłożyć rybę, osypać potrawę śliwkami, zalać przygotowanym sosem, zapiekać przez 20 min w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać natką. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Ryba po podhalańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł