ryba w cieście francuskim


-2 makrele
-1/2 kg morszczuka
-2 pstrągi
-2 ciasta francuskie
-1 opakowanie gałki muszkatołowej
-6 jajek
-50g masła
-125g mąki
-1/4l mleka 3,5 %
-natka pietruszki
-sól

Zagotować mleko. Rozpuścić masło i wymieszać je na gładką masę z mąką przesianą przez sitko oraz dwoma jajkami. Stopniowo dodawać po odrobinie mleka. Mieszać tak długo, aż masa zacznie oddzielać się od garnka i łyżki. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową a następnie schłodzić. Filety ze szczupaka morskiego rozmrozić i usunąć ości. Rybę zmiksować mikserem lub w robocie kuchennym i połączyć z masą z jajek, dwoma całymi jajkami oraz żółtkiem.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Umyć i posiekać natkę pietruszki. Z filetów wędzonych ściągnąć skórę, jeśli to konieczne usunąć pozostałe ości. Ciasto francuskie rozmrozić według wskazówek podanych na opakowaniu. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na cienki placek o kształcie prostokąta. Nożem okroić ciasto, tak by prostokąt był równy. Resztę ciasta pokroić w paseczki i odłożyć je do dekoracji. Farsz z ryby nałożyć do torebki z otworkiem (bez tulejki) i połowę wycisnąć na ciasto. Posypać pietruszką, a na wierzchu umieścić kawałki filetów z pstrąga i makreli. Ponownie posypać natką i przykryć resztą farszu. Ciasto zwinąć w struclę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i udekorować odłożonymi paseczkami ciasta. Dekoracje również posmarować jajkiem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i pozostawić na 1/2 godziny na bok. Następnie wsunąć ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 35 - 40 minut. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż nieco przestygnie i dopiero wtedy pokroić na porcje.

Do tego dania pasuje sos ziołowy na bazie majonezu.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ryba w cieście francuskim - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł