Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym

/ 4 komentarzy / 9 zdjęć


Ryba w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym
Oto przed nami kolejnym przepis do pysznego dania rybnego, który podczas ostatniego pobytu nad jeziorem przygotowała Koleżanka Celinka. Nasza biała ryba jak płoć lub leszcz wymaga sporo pracy, w tym dokładnego filetowania w celu pozbawienia tuszek ości, jednak efekt finalny jest tego warty. Znacznie prościej działa się mając do dyspozycji rybę morską w postaci np. morszczuka lub mintaja.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby;
- 1 słoik ogórków konserwowych;
- 2 duże cebule.
Do panierki mąka, jajko, bułka tarta.
Rybę sprawić, dokładnie opłukać, panierować i usmażyć na oleju. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę i przełożyć warstwami usmażoną, pokrojoną na drobniejsze kawałki rybę.
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody;
- ½ szklanki oleju lub oliwy;
- 6 łyżek octu;
- 3 łyżki ketchupu Kotlin łagodny;
- 3 łyżki cukru;
- 4 ziela angielskie;
- 4 pieprze;
- 2 liście laurowe;
- sól do smaku;
- 1 mały koncentrat pomidorowy;
- 1 łyżka kartoflanki;
- 1 czosnek.
Wszystkie składniki zagotować i zalać wcześniej przygotowaną rybę. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.[/p]

 


4.5
Oceń
(19 głosów)

 

Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym - opinie i komentarze

rysiek38rysiek38
0
Jak smakuje tak jak wygląda to chyba się skuszę tym bardziej że składniki mi odpowiadają - ciekawe jak by to zrobić na bazie sumików - coś czuje że może być jeszcze lepsze. Czyli mam plan na weekend (2013-09-24 19:18)
marek-debickimarek-debicki
0
Dzisiaj robiłem na bazie śledzi zielonych. Zdjęcia dołączone do aktualizacji całego materiału. Mało ości, przyzwoita cena (dwa razy tańsze od dorszy). Sumiki będą zapewne rewelacyjnym rozwiązaniem, tym bardziej, że są praktycznie bez ości. (2013-09-24 20:19)
rysiek38rysiek38
0
No właśnie to miałem na myśli wspominajac o nich bo czasem robie je w galarecie na bulionie z tym że je najpierw normalnie opiekam i rozdrabniam tak że daję całkiem czyste mięso- jest troszke roboty ale moim zdaniem warto (2013-09-24 20:39)
Esadam7809Esadam7809
+1
Bez sensu przepis. Nie robiłem wg niego i nie zrobię. "Olej lub oliwa"... ketchup .. super. Glutaminian rulez!!!;) i diametralna różnica w smaku pomiędzy oliwą a olejem... (2017-04-10 23:36)

skomentuj ten artykuł