Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym
Marek Dębicki (marek-debicki)
2013-09-24
Ryba w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym
Oto przed nami kolejnym przepis do pysznego dania rybnego, który podczas ostatniego pobytu nad jeziorem przygotowała Koleżanka Celinka. Nasza biała ryba jak płoć lub leszcz wymaga sporo pracy, w tym dokładnego filetowania w celu pozbawienia tuszek ości, jednak efekt finalny jest tego warty. Znacznie prościej działa się mając do dyspozycji rybę morską w postaci np. morszczuka lub mintaja.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby;
- 1 słoik ogórków konserwowych;
- 2 duże cebule.
Do panierki mąka, jajko, bułka tarta.
Rybę sprawić, dokładnie opłukać, panierować i usmażyć na oleju. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę i przełożyć warstwami usmażoną, pokrojoną na drobniejsze kawałki rybę.
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody;
- ½ szklanki oleju lub oliwy;
- 6 łyżek octu;
- 3 łyżki ketchupu Kotlin łagodny;
- 3 łyżki cukru;
- 4 ziela angielskie;
- 4 pieprze;
- 2 liście laurowe;
- sól do smaku;
- 1 mały koncentrat pomidorowy;
- 1 łyżka kartoflanki;
- 1 czosnek.
Wszystkie składniki zagotować i zalać wcześniej przygotowaną rybę. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.[/p]