Ryba w sosie koperkowym


Produkty:
-50 dag mrożonych filetów z ryb morskich
-2 łyżki oleju
-1 ? łyżki masła
-sól, pieprz
Sos:
-1 ? szklanki wywaru z warzyw
-2 łyżki masła lub margaryny
-1 łyżka mąki
-1/2 szklanki śmietany
-2 łyżki koperku
-sok z cytryny
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety rozmrozić na tyle, aby dały się podzielić. Opłukać je, posolić, po czym oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na każdą porcję nałożyć po małym kawałku schłodzonego masła, przykryć i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, a gdy nabierze złocistego koloru, połączyć z zimnym wywarem z warzyw i zagotować, mieszając by nie powstały grudki. Następnie dodać połowę drobno pokrojonego koperku oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewać nie gotując. Rybę rozłożyć na talerze, każdą porcję polać gorącym sosem, po czym posypać pozostałym koperkiem.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ryba w sosie koperkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł