Ryba w zielonej potrawce


Produkty:
-60 dag łososia lub innej ryby o łagodnym smaku
-4 żółtka
-2 średnie cukinie
-15 dag masła
-2 łyżki białego wytrawnego wina
-sok i otarta skórka z 1 cytryny
-1/2 pęczka natki pietruszki
-1/2 pęczka koperku
-cukier
-sól, biały pieprz
Do dekoracji:
-1 cytryna
-kilka gałązek koperku

Przygotowanie:
W garnku wymieszać żółtka z winem, niewielką ilością skórki cytrynowej i 2 łyżkami wody. Doprawić masę solą do smaku, białym pieprzem i cukrem. Następnie podgrzać masę na małym ogniu, jednocześnie stale energicznie ubijając, aż osiągnie gęstą, płynną konsystencję. Po kawałku dodać miękkie masło, dalej ubijać, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści. Tak przygotowany aromatyczny sos doprawić sokiem z cytryna, solą, białym pieprzem i cukrem. Świeżą rybę starannie opłukać, podzielić ją na 4 równe porcje i skropić sokiem. Cukinie dobrze oczyścić, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę, w jednym blanszować cukinie przez 2-3 minuty, po czym osączyć, a w drugim gotować kawałki ryby przez 8 minut na bardzo małym ogniu. Zieleninę opłukać, osuszyć razem drobno posiekać. Następnie wsypać do sosu i wymieszać. Cukinie przełożyć do żaroodpornego naczynia i pospać pieprzem. Na wierzchu ułożyć osączone kawałki ryby. Całość polać przygotowanym sosem i zapiekać ok 5 minut w temp. 220Stop.C. Przed podaniem potrawę udekorować cząstkami cytryny i gałązkami kopru.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ryba w zielonej potrawce - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł