Ryba z frytkami


Składniki:
4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)
6 łyżek mąki
6 łyżek skrobi kukurydzianej
500 ml piwa typu "ale"
1 cytryna
8 ziemniaków, obranych ze skórki i pokrojonych na grube podłużne kawałki
sos tatarski (przepis poniżej)
olej roślinny (do frytkownicy smażenia)
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Dodać szczyptę soli. Powoli dodawać piwo wszystko razem energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Filety dorsza obtoczyć we wcześniej przygotowanym cieście i następnie wrzucić do frytkownicy. Należy pamiętać, by nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz i by od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy. Smażyć przez 3 do 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Przygotowanie frytek:
Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 140° C. Włożyć ziemniaki i smażyć przez 8-9 minut. Tak usmażone frytki wyjąć z frytkownicy. Olej podgrzać do temperatury 190° C i ponownie włożyć wcześniej podsmażone frytki. Smażyć przez 2-3 minuty do uzyskania chrupiącej skórki.


 


4.5
Oceń
(2 głosów)

 

Ryba z frytkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł