Ryba z pomidorem
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-10
Składniki:
1 kg filetów np. z dorsza
1/2 szklanki oliwy
6 dużych cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżi masła
plastry pomidorów i cytryny(tyle ile kawałków ryby)
3 łyżi octu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w plastry, czosnek siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Opróśzamy z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku ryby układamy po plastrze pomidora i cytryny. Obkładamy cebulą z czosnkiem. Ocet mieszamy z 3 łyżkami wody. Skrapiamy rybę. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190*C. Smacznego
1 kg filetów np. z dorsza
1/2 szklanki oliwy
6 dużych cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżi masła
plastry pomidorów i cytryny(tyle ile kawałków ryby)
3 łyżi octu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w plastry, czosnek siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Opróśzamy z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku ryby układamy po plastrze pomidora i cytryny. Obkładamy cebulą z czosnkiem. Ocet mieszamy z 3 łyżkami wody. Skrapiamy rybę. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190*C. Smacznego