Ryba śmietanowo-chrzanowa


Ryba śmietanowo-chrzanowa

-1 kg fileta z ryby,
-2 kieliszki białego wina wytrawnego,
-4 łyżki mąki,
-4 łyżki oleju,
-1 korzeń chrzanu,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki śmietany,
-1 do 2 łyżek mielonego imbiru,
-natka pietruszki,
-sól,
-pieprz,
-sok z cytryny,

Filety skropic sokiem z cytryny, posypac solą, pieprzem i odstawić. Po około 30 minut obtoczyć w mące i obsmażyc na oleju. Usmażone filety przełożyc do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Posypac je startym chrzanem (utrzec na grubych oczkach), zalac kieliszkiem wina i dusic ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Śmietanę wymieszac z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalac rybę śmietaną i zagotowac. Przed podaniem posypac natką pietruszki.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Ryba śmietanowo-chrzanowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł