Ryba żyrardowska


Ryba żyrardowska

Składniki(8 porcji):
50 dag filetów z białej ryby (dorsz lub morszczuk);
2 jaja;
3 łyżki tartej bułki;
cebula;
5 dag masła;
łyżka siekanego świeżego tymianku lub natki pietruszki,
szczypta startej gałki muszkatołowej;
sól;
pieprz;
cukier;
włoszczyzna;
4 ziarenka ziela angielskiego;
liść laurowy;
łyżka soku z cytryny;
torebka żelatyny;
kilka listków pietruszki;

Sposób przygotowania:
1).Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać 5 szklankami wrzątku posolonego i posłodzonego, dodać ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować 20 minut. Odstawić z ognia, jarzyny trzymać w wyważe. Cebulę obrać, posiekać, udusić w łyżce masła. Mięso ryby pokroić, zmiksować razem z podsmażoną cebulą. Dodać tartą bułkę, jaja, sól, pieprz, odrobinę cukru, gałkę muszkatołową, zieleninę.
2).Wyrobić masę. Uformować z niej jeden, dwa lub trzy wałki zależnie, od wielkości posiadanych garnków. Zawinąć wałki w zwilżone kawałki płótna, posmarowane pośrodku masłem. Owiązać pakunki bawełnianą nicią jak baleron. Z wywaru wyjąć warzywa, odłożyć je, a wywar postawić na ogniu.
3).Gdy zacznie wrzeć, włożyć płócienne pakunki, gotować na małym ogniu około 0,5 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Wyjąć ostrożnie, odwinąć z płótna, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać pokrojonymi jarzynami z wywaru - marchewką i pietruszką. Zalać galaretą sporządzoną z przecedzonego, przyprawionego do smaku wywaru. Galareta nie może być mdła.
4).Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przybrać zieleniną. Dołączyć sos majonezowy zaostrzony kilkoma kroplami tabasco.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Ryba żyrardowska - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł