Zaloguj się do konta

Rybka w occie

Łapiąć drobnicę człowiek zastanawia się co z tym zrobić? Czy wypuścić czy zabrać do zjedzenia.
Dzisiaj byłem z kolega na rybkach od świtu. Nałapaliśmy leszczy, krąpii, płotek i wzdrę.
Siedziałem na łódce i zastanawiałem sie co zrobić z tą białą rybą. Może paste? Może tak je schrupac z chlepkiem? Wreszcie postanowiłem że pójdą do słoika z octem.

Oto mój przepis na RYBĘ Z OCTU którą uwielbiam i bardzo polecam.

Składniki:

RYBY - wydaje mi się że każda ryba nadaje się do octu
MĄKA - ewentualnie - BUŁKA TARTA
OCET
WODA
PIEPRZ CZARNY W ZIARKACH
LISTEK LAUROWY
CEBULA - pokrojona w plasterki
TROSZKE CUKRU - wedle uznania
SŁOIKI - lub inne naczynie szczelnie zamykane w którym będziemy trzymać nasze kulinarne arcydzieła :)

Rybki oczywiście skrobiemy, czyścimy itd.
Optaczamy w mące lub w bułce tartej i zmażymy na chrupko (wedle uznania).

Wywar:
Ja robię rywar tak jak od lat robili moi rodzice czyli:
Do garnka wlewamy na każdą jedną szklankę octu ja wlewam 2 szklanki wody do tego pieprz czarny, listek laurowy, cebula pokrojona w plasterki, i łyżeczkę cukru. Czekamy aż się zagotuje od czasu do czasu mieszając (proponije nie pochylać się nad garnkiem bo ocet strasznie śmierdzi jak się gotuje).
W tym czasie do wcześniej przygotowanych opłukanych słoików układamy rybki jedna przy drugiej.
Tak przygotowane rybki zalewamy wrzącym wywarem dokładając przy tym do środka cebulę pieprz oraz listek laurowy z garnka.
Zakręcamy i odwracamy zostawiając do wystygnięcia.
Po kilku dniach można się dopaść :) do słoika rybeczka jest wtedy wspaniała do ...... i posiedzenia w dobrym towarzystwie :)

Mam nadzieję będzie smakować także życzę smacznego.

Opinie (8)

auratus 2

Cześć ja też tak robię od lat i zawsze mi smakuje . W ostatnim Twoim zdaniu "Po kilku dniach można się dopaść :) do słoika rybeczka jest wtedy wspaniała do ...... posiedzenia w dobrym towarzystwie :)" zapomniałeś dodać do miłego towarzystwa flaszeczkę dobrego trunku ") .Pozdrawiam . [2011-07-12 12:58]

gronczes

No pewnie może być i flaszeczka (ja tak robię) ale to już niech sobie każdy sam dopisze co tam chce :) pozdrawiam [2011-07-12 19:35]

ppawi78

ale najlepsza jest w takim wydaniu płotka z podlodowych połowów a co do przepisu "stary ale jary" [2011-07-12 23:05]

Oktato

Ja do tego dodaję pasek słodkiej papryki, to dopiero jest niebo w gębie. [2011-07-14 20:44]

pawel75

Faktycznie rewelacyjna sprawa ! Do flaszeczki też jak najbardziej pasuje jak kolega Tomek zauważył :) Warto było przypomnieć ten przepis. Piąteczka i pozdrowienia [2011-07-16 10:21]

ricardo

WITAM!!! ROBIĘ PODOBNIE...DAJĘ TROCHĘ WIĘCEJ CUKRU,DODAJĘ TEŻ PO GAŁĄZCE KOPRU..JEST FAJNY POSMAK..DAJE PIONĘ ***** POZDRAWIAM.. [2011-07-19 13:31]

Irek

Do zalewy można dodać przecieru pomidorowego, jak ktoś lubi rybę w pomidorach  wychodzi wspaniała zakąska.  [2011-08-20 13:08]

jurek

Aż ślinka leci [2011-09-15 12:53]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…