Rybka w occie
Tomasz Gronczewski (gronczes)
2011-07-10
Dzisiaj byłem z kolega na rybkach od świtu. Nałapaliśmy leszczy, krąpii, płotek i wzdrę.
Siedziałem na łódce i zastanawiałem sie co zrobić z tą białą rybą. Może paste? Może tak je schrupac z chlepkiem? Wreszcie postanowiłem że pójdą do słoika z octem.
Oto mój przepis na RYBĘ Z OCTU którą uwielbiam i bardzo polecam.
Składniki:
RYBY - wydaje mi się że każda ryba nadaje się do octu
MĄKA - ewentualnie - BUŁKA TARTA
OCET
WODA
PIEPRZ CZARNY W ZIARKACH
LISTEK LAUROWY
CEBULA - pokrojona w plasterki
TROSZKE CUKRU - wedle uznania
SŁOIKI - lub inne naczynie szczelnie zamykane w którym będziemy trzymać nasze kulinarne arcydzieła :)
Rybki oczywiście skrobiemy, czyścimy itd.
Optaczamy w mące lub w bułce tartej i zmażymy na chrupko (wedle uznania).
Wywar:
Ja robię rywar tak jak od lat robili moi rodzice czyli:
Do garnka wlewamy na każdą jedną szklankę octu ja wlewam 2 szklanki wody do tego pieprz czarny, listek laurowy, cebula pokrojona w plasterki, i łyżeczkę cukru. Czekamy aż się zagotuje od czasu do czasu mieszając (proponije nie pochylać się nad garnkiem bo ocet strasznie śmierdzi jak się gotuje).
W tym czasie do wcześniej przygotowanych opłukanych słoików układamy rybki jedna przy drugiej.
Tak przygotowane rybki zalewamy wrzącym wywarem dokładając przy tym do środka cebulę pieprz oraz listek laurowy z garnka.
Zakręcamy i odwracamy zostawiając do wystygnięcia.
Po kilku dniach można się dopaść :) do słoika rybeczka jest wtedy wspaniała do ...... i posiedzenia w dobrym towarzystwie :)
Mam nadzieję będzie smakować także życzę smacznego.