
Tu dochodzą okonie, jednak zdecydowanie polecam grill z pokrywą, szybciej i dokładniej rybka się próży ( sam takiego już uzywam ). - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Chciałbym Wam przedstawić przepis na rybkę z grilla.
Co do gatunku to próbowałem już takie rybki jak lin, płoć, karp ale mi osobiście najbardziej smakował sandacz i węgorz. Rybę układamy na folii aluminiowej, polewamy lekko oliwą tylko dlatego aby nam nie przywarła do folii i doprawiamy, ja stosuję wegetę bo daję delikatny smak i na koniec obkładam rybkę cebulą. Wszystko dokładnie zawijamy w folię kilka razy aby nam się nie poprzerywała przy obracaniu na grillu.
Czas jaki potrzebny jest aby ryba była dobra zależy od wielkości, ale sandacze robiłem w jakieś 40 minut. Chciałbym jaszcze tylko dodać że ryba z grilla w folii będzie uprażona, a mięsko będzie miękkie i delikatne.
Życzę smacznego. Sam już nie mogę doczekać się pierwszego grillowania.
Pozdrawiam. Wiechu.
Autor tekstu: Wiesław Penczyński
![]() | staszek873 |
---|---|
Witam Jako,że łowię prawie tylko sandacze,napewno spróbuję Twojego przepisu bo lubię grilować... Wmawiano mi kilka lat temu,że sandacz nie nadaje się do wędzenia,zaryzykowałem i....palce lizać!!małżonka już nie chce innej ryby a jeszcze popić kieliszeczkiem zmrożonego bolsa to czysta poezja dla podniebienia!! Mam własnoręcznie zrobioną wędzareczkę,do tego wióry z wiśni ,czereśni lub inne liściaste np.olcha,sandacz pięknie wysuszony na słońcu,wcześniej przyprawiony i na 30-40 minut do wędzarki(są w dużych sklepach wędkarskich chyba po 150 zł) no i efekt jak opisałem powyżej... Zachęcam do spróbowania-pozdrawiam (2010-04-02 18:39) | |
![]() | emilrx |
BĘDZIE SANDACZ ALBO ŚLIZGI POZDRAWIAM I NA PEWNO WYPRÓBUJE (2010-04-03 08:57) | |
![]() | u?ytkownik30886 |
WITAM. NAPEWNO PRZEPYSZNA!!!!! POZDRAWIAM I 5 (2010-04-03 19:01) | |
![]() | kowal42 |
Potwierdzam, rybka z grila przyżądzona w foli aluminiowej z przyprawami i cebulką jest pyszna. Sam w ten sposób je smaże. Pozdrawiam. (2010-04-03 19:15) | |
![]() | nalepa |
Chociaż jestem zwolennikiem i stosuje zasadę złów i wypuść to raz na jakiś czas jeśli mam okazję lubię właśnie spróbować sandacza , choć nigdy nie jadłem wędzonego , to na pewno musiał być bardzo pyszny i morzę kiedyś u kogoś spróbuję tej rybki w postaci wędzonej , ponieważ nie posiadam sprzętu ani nie u mię wędzić - serdecznie pozdrawiam . (2010-04-04 13:04) | |
![]() | polikaz |
Kolego, paluchy lizać, ja dodaję jeszcze cebule do środka i gałązkę świeżego koperku, poezja.Ale nie każdemu musi smakować, jednak zawsze warto spróbować.Smacznego , pozdrawiam (2010-04-06 21:59) | |
![]() | u?ytkownik31907 |
ryba z grila pierwsza klasa szczegolnie ploc lub tlusty leszcz. (2010-04-07 11:45) | |
![]() | joker |
tak trzymaj - przepis na ***** a w wolnej chwili zapraszam na mojego bloga i skosztowanie eksperymentów (2010-04-12 22:14) | |
![]() | herman76 |
BARDZO SMAKOWITY OPIS NA PEWNO WYPRÓBUJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM TEŻ DORSZA LUB PSTRĄGA Z GRILLA OCZYWIŚCIE W ALUMINIOWEJ FOLI Z DODATKIEM TYMIANKU I OLIWY Z OLIWEK A NA KOŃCU RYBKĘ POLAĆ SOKIEM Z CYTRYNKI (2010-04-12 22:28) | |
![]() | Waldi Fish |
Bo kolega Nalepa chyba hołduje zasadzie 'Złów i wypuść (do grilla)". Haha! Staszek873 ja wolałbym gorąc(ą)ego Martini zamiast mrożonego Bolsa. Herman76 na ja na końcu proponowałbym, żeby to wszystko jeszcze z helikoptera polać majonezem. I zasmażka oczywiście. Smacznego! (2010-04-14 20:02) | |
![]() | fryda78 |
Ja zamiast folii aluminiowej używam młodej kapusty. Rybkę po przyprawieniu owijasz w kapustę i na grila. Rybka nie przywiera i smakuje wspaniale. (2010-04-15 14:06) | |