Rybna rolada


Rybna rolada
-50 dag filetów z ryb morskich,
-1-2 wczorajszej bułki kajzerki,
-1/2 szklanki mleka,
-1-2 cebule,
-1 łyżka kaszy manny,
-1 jajko,
-sok z 1/2 cytryny,
-3/4 szklanki śmietany,
-garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek),
-3 łyżki oliwy lub oleju,
-sól,
-mielona papryka lub pieprz,
-tarta bułka,
-tłuszcz do nasmarowania formy,


Bułkę namoczyć w mleku, nie odciskać. Cebule drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Filety natrzeć sokiem z cytryny. Następnie rybę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać zeszkloną cebule, jajko, kaszę mannę i posiekaną zieleninę, doprowadzić do smaku i wyrobić na jednolita masę. Z masy rybnej uformować podłużny i obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia polać śmietaną i zwiększyć temperaturę, aby śmietanowa polewa się zarumieniła.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Rybna rolada - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł