Zaloguj się do konta

Rybna smażenica

Rybna smażenica
Rybna potrawa, potrawie nie równa, a sposób podania często decyduje o sukcesie. Nie tylko w domu, ale i często będąc na biwaku możemy przygotować pyszne danie ze świeżo złowionych rybek i degustować się zdrowym posiłkiem.
Składniki:
• płocie, leszczyki, krąpie, karasie;
• olej do smażenia;
• sól;
• 1-2 cebule;
• mąka do obtoczenia.
• zielona pietruszka;
• cytryna.
Sposób przygotowania:
Wszelkiej maści średniej wielkości rybę jak płocie , krąpie, leszczyki sprawić i dokładnie oczyścić, kilkakrotnie płucząc po chłodną wodą. Następnie osączyć. Przełożyć do miski
z przykryciem, którą można wstawić do lodówki. Dokładnie, aczkolwiek z umiarem osolić
i wypieszczać z pokrojoną w cienkie plasterki cebulką. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przygotować miseczkę z mąką, rozgrzać patelnię. Rybę obtaczać w mące i smażyć na silnie rozgrzanym oleju. Układać starannie na tacy przykrytej folią aluminiową promieniście tuszkami na zewnątrz. Można przyozdobić ćwiartkami (ósemkami) cytryny i zieloną pietruszką.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Karp w piwie.

Ten przepis dostałem od mojego szwagra również wędkarza i smakosza, kt�…