Składniki:1kg wy filetowanej ryby(sprawionej)
-3ząbki czosnku
-2jajka
-1czerstwa bułka(namoczona w mleku i odciśnięta)
-1pęczek koperku
-pieprz,sól
-zioła prowansalskie
-mleko
-olej
Filety z ryb zmielić na maszynce razem z czosnkiem,jajkami,bułką i ziołami.
Dodać posiekany drobno koperek ,sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Z masy wyrabiamy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok.12-15 minut na złoty kolor
Autor tekstu: Edward Krzyżowski
adler | |
---|---|
OK . Tylko jak jajko zmieić . ? (2010-03-10 12:49) | |
rastif | |
bardzo dobrze,ja dodaję jeszcz boczku wędonego-pycha. (2010-03-10 13:11) | |
u?ytkownik221 | |
Bardzo dobra jest zapiekana ryba, prosto to się robi nawet dla laika. Filety ryby (dowolny gatunek, ja robiłem już z pstrąga, pangi, miruny, soli, łososia i mintaja) kładziemy do naczynia żaroodpornego z posmarowanym wcześniej dnem masłem. Filety przyprawiamy odrobina soli i pieprzu, później smarujemy warstwą ok. 1-2 cm majonezem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, pieczemy około 30-40 min. Gdy już przybierze złoty kolor wyciągamy i posypujemy świeżą drobno pocięta pietruszką. Szybko i smacznie. Smacznego (2010-03-10 13:18) | |
tomasz123 | |
witam , może w końcu zdecyduję się na ich zrobienie, też słyszałem , że jak się doda troszkę boczku lub podgardla to są super, pozdrawiam !!!!!! (2010-03-10 13:19) | |
Elmiszello | |
Apetycznie to brzmi panie Edziu. Trzeba będzie wypróbować tego przepisu a jak można upichcić rybę z warzywami np z grilla jakieś przepisy są ?? Bardzo bym prosił . POZDRAWIAM (2010-03-10 15:13) | |
edzywiec | |
Adler po prostu jajka wbijasz do maszynki do mielenia i mielisz razem z rybą.Jajko będzie bardzo dobrze rozprowadzone i mniej będziesz musiał wyrabiać na jednolitą masę.Smacznego! (2010-03-10 20:08) | |
adler | |
O. K . Jutro piątek próbuję . Jakby co to mam na kogo zwalić winę . Kolega także robi klopsiki , lecz nigdy nie zdradził przepisu . Nawet po flaszce . Teraz go poczęstuję . Dzięki chłopaki .Pozdrawiam. (2010-03-11 16:24) | |
adler | |
Ale wpadłem . Ugotowaliście mnie . Chyba za bardzo się starałem i wyszły za dobre . Rodzinka chce na wtorek jeszcze raz . Ja nie za bardzo przepadam za pichceniem , przygotowywaniem wszystkiego . Zrobię więcej i zamrożę . (2010-03-12 15:57) | |
carot | |
Na wiosnę wykorzystam ten przepis.Dzięki,Pozdrawiam. (2010-03-13 00:17) | |
gruby12345 | |
tez musze na wiosne wykorzystac ten przepis ciekawe jak wyjdzie pozdrawiam (2010-03-14 10:11) | |
joker | |
ciekawie opisane. wcześniejsze moje przpisy dodawałem jako dania delikate tak aby nasi mali ulubieńcy też mogli się zachwycać smakiem. polecam i zapraszam do testowania. (2010-03-14 23:41) | |
u?ytkownik31907 | |
popieram kolege rastif o dodaniu wedzonego boczku . dodatkowy aromacik i i rybka sie ladnia smazy. 5 (2010-04-22 10:48) | |
jogurtwolom | |
a jak się zostaną to robię zalewe octową, w słoik i do piwnicy:) pozdrawiam (2010-07-18 13:53) | |