Smakowity śledzik w połączeniu z sałatką warzywną - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Rybne przekąski Nie ma co ukrywać, że dania z ryb są niekiedy dość pracochłonne. Niekiedy zniechęca także sama cena dobrej jakości towaru. Jednak jak zechcemy poświęcić trochę własnego czasu i wykażemy się inicjatywą, może się okazać, że efekty przekroczyć mogą nasze najśmielsze oczekiwania. Warunek jest jednak jeden. Otóż nasi goście powinni lubić danie i przekąski z ryb, a będzie to połowa sukcesu.
Jak się ponadto okaże, aby coś ciekawego przyrządzić nie trzeba od razu robić wielkich i drogich zakupów, aby zaspokoić nawet wybredne gusta.
Składniki na trzy przystawki:
jedna paczka łososia wędzonego;
dwa matiasy;
jeden pomidor;
jedna cebulka,
kilkanaście liści zielonego szpinaku;
jedno opakowanie serka Gretikos lub innego serka sałatkowego;
małe opakowanie sałatki warzywnej (lub sałatka wykonana osobiście z gotowanych warzyw)
mały słoik oliwek;
mala papryka czerwona;
jedna papryczka chili;
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
odrobina masła do smarowania pieczywa;
koperek i pietruszka zielona do dekoracji;
kilka cienkich skibek żytniego pieczywa.
1. Kanapka z łososiem szpinakiem.
Kilka skibek żytniego pieczywa pokrojonego w cienkie plastry smarujemy masłem. Następnie układamy warstwę liści uprzednio opłukanego i pozbawionego łodyżek szpinaku. Na wierzch układamy cienki plaster łososia wędzonego i gruby plaster pomidora. Pomidora lekko solimy i solidnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Kanapki wyglądają efektownie, jeżeli kwadratowe lub prostokątne skibeczki przetniemy przed przyrządzaniem po skosie.
2. Łosoś wędzony z serkiem Gretikos i oliwkami.
W grubą kostkę kroimy pół pomidora i paprykę czerwoną. Do naczynia dodajemy trochę oliwek. Na wierch układamy pokrojony w kostkę serek sałatkowy. Plastry łososia (1/2-1/3 opakowania) kroimy na regularne kawałki. Całość skrapiamy oliwą
z oliwek lub olejem i następnie posypujemy posiekanym drobno ziołami. Solimy
i pieprzymy do smaku.
3. Matiasy z sałatką warzywną
Matiasy kroimy na małe kawałki (1-2cm paski lub nawet grubą kostkę), skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie zalewamy solidnie oliwą z oliwek lub olejem. Dodajemy odrobinę posiekanej drobno papryczki chili. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Podajemy z łagodną sałatką warzywną.
Autor tekstu: Marek Dębicki
feroza | |
---|---|
Marku, przestań kusić, bo ślinka cieknie! Przystawki przystawkami, ale tak wzbudzony apetyt znacznie "podniesie" poziom oczekiwań w stosunku do dania głównego. Oczekuję propozycji uzupełniającej... (2013-11-13 14:48) | |
marek-debicki | |
Może jakaś niespodzianka z tłuściutkim linem? (2013-11-13 14:54) | |
feroza | |
Ot, to to... (2013-11-13 14:57) | |
u?ytkownik70140 | |
5 (2013-11-14 21:16) | |
niutek40 | |
Właśnie przypomniałem sobie, o mojej ulubionej sałatce śledziowej. Chyba czas, odwiedzić teściową, Ona robi ją jak nikt. (2013-11-16 21:39) | |