RYBNIK


RYBNIK
-3 torebki ryżu,
-4 strąki kolorowej papryki,
-4 filety z ryb morskich,
-2 cebule,
-1 puszka pomidorów w zalewie,
-garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek),
-oliwa lub olej,
-sok z cytryny,
-warzywna przyprawa typu vegeta,
-pieprz lub mielona papryka,
-sól,

Filety w sporek ostkę, skropić sokiem z cytryny o natrzeć przyprawą warzywną. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1-2 łyżkach tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, dodać do cebuli. Pomidory odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem i dodać do cebuli z papryką. Dusić na małym ogniu do chwili, gdy
sos nieco zgęstnieje. Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie osączyć, dodać do sosu pomidorowego, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Doprawić do smaku i wymieszać z połową zieleniny. Przełożyć do formy do zapiekania o wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 25-30 minut. Kawałki ryby obrumienić na tłuszczu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, delikatnie wymieszać z kawałkami ryby i ponownie wstawić do pieca na 10-15 minut.
Przed podaniem posypać resztą posiekanej zieleniny.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

RYBNIK - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł