Rybny pasztet.

/ 2 komentarzy

Rybny pasztet.
Składniki: 1 kg filetów z dorsza, cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, Pół szklanki mleka, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki kaparów, pęczek natki pietruszki, litr wywaru warzywnego, łyżka masła, ziele angielskie, pieprz czarny świeżo zmielony, sól.
Przygotowanie: Kapary zalać 1 szklanką wody i odstawić na pół godziny. Kajzerkę namoczyć w mleku , po czym odcisnąć. Dodać do kajzerki filety z ryby i obraną i drobno posiekaną cebulę, po czym zemleć. Do utworzonej masy wbić jajka, dodać bułkę tartą i osączone z wody kapary oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Z utworzonej masy uformować roladę i zawinąć ją w gazę nasmarowaną masłem. W garnku zagotować wywar warzywny z dodatkiem ziela angielskiego i włożyć do niego roladę. Gotować na minimalnym ogniu około 50 minut. Roladę można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco z sosem np. pieczarkowo-koperkowym.

 


3
Oceń
(4 głosów)

 

Rybny pasztet. - opinie i komentarze

wedkarz27wedkarz27
0
może być smaczne.trzeba wyprubować (2012-10-03 22:06)
wedkarz27wedkarz27
0
może być smaczne.trzeba wyprubować (2012-10-03 22:07)

skomentuj ten artykuł