Ryby faszerowane żytnim chlebem


Farsz chlebowy 15 dag chleba razowego na zakwasie, ze skórką (może byćczerstwy), 2 szklanki tłustego mleka , 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, ząbek czosnku , oliwa, jajko składniki: 4 całę sprawione dorady (lub inne morskie ryby), cytryna, sól morska, zmielony pieprz, oliwa, kilka gałązek natki pietruszki, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 4 łyżki masła.

Najpierw robimy farsz: pokrojony chleb zalewamy mlekiem zalewamy mlekiem i odstawiamy. Gdy dobrze namięknie, odciskamy i przekładamy do sporej miski. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek ok 2 łyżek oliwy i jajko, mieszamy (jeśli masa będzie za sucha dolewamy oliwy) Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Dorady dokładnie płuczemy i osuszamy. Ostrym nożem nacinamy na krzy z na obu bokach , skrapiamy sokiem z osku z cytryny, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciśniętą cytrynę kroimy na kilka kawałków i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Do brzucha każdej ryby wkładamy po 2-3 łyżki farszu chlebowego, układamy je w naczyniu na skórkach cytrynowych . Przykrywamy wiórkami masła, skrapiamy oliwą, między ryby wkładamy gałązki natki podlewamy winem. Wstawiamy do nagrzanego pierkanika i pieczemy 30 min. W trakcie pieczenia co 10 min ryby polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z sałatką z winegretem.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Ryby faszerowane żytnim chlebem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł