Ryby marynowane

/ 14 komentarzy / 2 zdjęć


Ryby marynowane

Składniki:
1kg mieszanej ryby słodkowodnej (płocie, karasie, leszcze itp.), szklanka octu 10%,przyprawa do ryb, kolorowy pieprz ziarnisty, sól, cukier, liść laurowy, 2-3 ząbki czosnku, nieduża cebula może być czerwona, natka selera , czerwona papryka,4 jajka, bułka tarta, mąka i olej do smażenia ryby

Jak przyrządzić?
Ryby oczyścić, większe pokroić na dzwonka, posolić i oprószyć w mące jajka roztrzepać dodać przyprawy do ryb zamoczyć rybę w jajku i obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor, wymieszać dwie części wody i jedną część octu dodaj pokrojoną cebulę, (rozdzielić poszczególne krążki cebuli), liść laurowy, sól i cukier tak aby zalewa nie była za ostra (każdy według swojego smaku) tak przyrządzoną zalewę gotujemy.
Paprykę i czosnek kroimy w plastry.
Usmażoną rybę najlepiej jeszcze gorącą układamy w dużych słojach dodając dwa trzy plastry papryki czosnek małą gałązkę naci selera i prę kulek kolorowego pieprzu. Tak przygotowane słoje zalać gorącą zalewą mocno zakręcić, pasteryzować około 15min. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem po wystygnięciu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
W zależności o gatunku marynowanej ryby czas kiedy można spożyć rybkę to kilka dni.
Tak przyrządzona ryba nadaje się jako dodatek do dań obiadowych a także jako zimna przekąska.
Życzę wszystkim smacznego!!

 


4.9
Oceń
(23 głosów)

 

Ryby marynowane - opinie i komentarze

FranceColaFranceCola
0

Alw wódeczka prz obiedzie to musi być ;p

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

(2011-08-01 14:09)
janosikharnas30janosikharnas30
0
No i elegancko:) Zrobie jeden sloik na poczatek;0 POZDRO:0 (2011-08-01 20:10)
janosikharnas30janosikharnas30
0
Aaaa i do kielicha jak znalazl:))))))))))))))))))))) (2011-08-01 20:11)
ricardoricardo
0
Witam!!! Świetny przepis..sam trochę gotuję ale ryby z papryką nie robiłem...Pozdrawiam..
Moja strona...www.klub.mojegotowanie/RYNIO.
(2011-08-01 21:20)
użytkownik47420użytkownik47420
0
przepis apetyczny ale czy ryba w jajku nie psuje sie w zalewie octowej? (2011-08-01 22:07)
bzdykbzdyk
0
od dawna stosuję ten przepis i jeszcze nigdy żaden słoik z tak przyrządzoną rybą mi się nie zepsuł a najdłużej przechowywany słoik miałem ponad rok zjadłem i żyje to chyba się nie po psuło.
(2011-08-02 10:02)
majsterpmajsterp
0
SUPER-dzięki!!! (2011-08-02 18:57)
OlekOlek
0

Wielka piona za przepis !!!

Ja dodaję jeszcze do zalewy trochę ziarenek gorczycy i parę plasterków marchewki.

Pozdrawiam

(2011-08-03 11:14)
użytkownik88930użytkownik88930
0
Super fajne napisz więcej przepisów!!!!!!
(2011-10-13 21:16)
wiecicwiecic
0
wszystko co podałeś jest ok.ale ja daję ocet 1 szklanka na 5 szlanek wody i
6 dużych łyżek cukru,reszta to samo , zalewa jest łagodniejsza - pozdrawiam- zaprzepis piątka.
(2011-12-07 07:44)
piotr48piotr48
0
cześć jest to moje ulubione danie i dodam nadaje się tu każda ryba występująca w naszych wodach jak jestaś pełnoletni to proponuje kieliszek czystej (2012-01-22 08:40)
użytkownik102837użytkownik102837
0
najlepsze są okonie (2012-02-25 22:26)
cocainecocaine
0
Super przepis z papryką wypróbuję na pewno zalewę także robię 5/1 i 6 łyżek cukru.Pozdrawiam. (2012-03-04 09:57)
majapmajap
0
PRZEPIS REWELACYJNY JA DAJĘ JESZCZE ILE ŁYŻEK CUKRU TYLE MAGII.POZDRAWIAM. (2012-10-14 10:15)

skomentuj ten artykuł