Ryby nie biorą? Zbieraj grzyby!
Gerard Trzmielewski (von_trzmielke)
2009-12-28
Taką przygodę miałem dzisiaj – 28 grudnia!
Nie jest to nic wyjątkowego, bo w naszym kraju występują gatunki grzybów „zimowych”. Byłem jednak trochę zdziwiony bo jeszcze kilka dni temu temperatura spadła do – 15 o C i leżało sporo śniegu. Zawsze sądziłem, że te grzyby przestają rosnąć po silniejszych mrozach.
Jeszcze przed świętami zadzwonił do mnie kolega „po kiju” z propozycją wypadu nad Wisłę zaraz po świętach. Mieszkam w Warszawie i trzy przystanki autobusem nie sprawiają dużego problemu z dojazdem nad rzekę. Akurat zrobiłem kilka nowych woblerów i pomyślałem, że będzie okazja przetestować ich pracę. Niestety, warunki nie pozwoliły pospiningować. Po Wiśle płynęła kra. W końcu znalazłem zatoczkę wolną od kry i udało mi się sprawdzić woblerki. Kiedy już mieliśmy wracać do domu zauważyłem na pniu ściętego drzewa znajome mi grzyby – to były Zimówki, potocznie nazywane „Aksamitkami grudniowymi”, na następnych pniach kolejne. Tak zebrała się cała reklamówka.
Znam dwa gatunki grzybów jadalnych występujących o tej porze roku. Są to:
- Zimówka Aksamitnotrzonowa (Flammulina velutipes)
- Boczniak Ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
Być może jest więcej takich gatunków, ale ja znam tylko te dwa.
Zimówka Aksamitnotrzonowa (fot nr1)
Występuje późną jesienią i zimą na martwym drewnie drzew liściastych, zwłaszcza jaworów, lip, orzechów i wierzb.
Smaczny gatunek nazywany grzybem bożonarodzeniowym ; nadaje się m.in. do zup i marynowania w zalewie octowej. Spożywa się tylko kapelusze, gdyż trzony są łykowate.
Uwaga!!! Istnieje możliwość pomyłki z trującą hełmówką obrzeżną (nie rośnie po pierwszych mrozach)
Boczniak Ostrygowaty (fot nr 2)
Występuje po przejściu pierwszych jesiennych przymrozków i w zimie, jeżeli nie ma silnych mrozów; bogate kępy dachówkowato ułożonych owocników rosną na obumarłym i żywym drewnie, m.in. na orzechach, topolach i bukach.
Smaczny grzyb i nadaje się do przygotowywania rozmaitych potraw grzybowych, także do marynowania; z twardszych części (trzonu) po ususzeniu uzyskuje się grzybowy proszek stosowany jako przyprawa. Wyciąg z boczniaków podwyższa odporność organizmu.
Pomyłka z innym grzybem pojawiającym się w tym czasie jest niemożliwa.
Zdumiewająca jest nasza przyroda!