Ryby przepisy kulinarne

/ 3 komentarzy

Ryby, jak wszystkim zapewne wiadomo, zawierają pełnowartościowe białko, witaminy, minerały a czasem nawet tłuszcz. Ich mięso jest dużo bardziej strawne a niżeli innych zwierząt. Ze względu na fakt, iż białko ryb może częściowo zastępować białko wieprzowe lub wołowe oraz znacznie większa zawartość aminokwasów egzogennych, ryby stosowane są w diecie chorych i dzieci.

Drugim bardzo ważnym elementem jest rybi tłuszcz. Ryby można podzielić na:
- ryby chude - do 1% tłuszczu (sandacz, szczupak)
- ryby średnio tłuste - od 1-5% tłuszczu (lin, kar, leszcz, sieja, płoć)
- ryby tłuste - ponad 5% tłuszczu (łosoś, węgorz)

Kilka kulinarnych sztuczek :)
- Rybę przed czyszczeniem dobrze jest posypać solą aby nie wyślizgiwała się z rąk (tylko jeśli będziemy smażyć ją zaraz po czyszczeniu, lub będzie ona gotowana)
- Gdy gotujemy rybę o intensywnym zapachu (np szczupak) warto dodać do wywaru 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków (na 1 litr) lub 5 łyżek octu. Zabieg ten zneutralizuje zapach.
- Gotując kawałki ryb warto naciąć na nich skórę. Podczas gotowania skóra się kurczy i zniekształca rybę.
- Rosół z ryb i warzyw zachowa klarowność gdy będziemy gotować go bez przykrycia.
- Ryby należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Ryby należy solić na krótko przed smażeniem, ponieważ sól pochłania wodę i ryba po smażeniu staje się mniej soczysta
- Ryba będzie miała delikatniejszy smak jeśli namoczy się ja w mleku przed panierowaniem.
- Ryba nie będzie przywierać do patelni jeśli do oleju na którym będziemy ja smażyć dodamy trochę soli.

 


4.5
Oceń
(24 głosów)

 

Ryby przepisy kulinarne - opinie i komentarze

YarpenYarpen
0
Dziękuję szczególnie za radę dotyczacą solenia oleju przed smażeniem. Jeśli to prawda, że wtedy nie przywierają do patelni to nie będę już rzucał "soczystymi" w czasie tej czynności. Pzdr. (2009-07-13 11:55)
adleradler
0
Widzę że musisz być bardzo dobrym kuchcikiem. Muszę te Twoje przepisy wyprubować. Także ja lubię pichcić, a z Twoich przepisów już pachnie słodziudko. Zatem za wszystko masz dużą piątkę i maszeruję już do garów.Pozdrawiam. (2009-07-14 13:33)
cuveecuvee
0
Dziękuję kolego za cenne uwagi - choć wydawało mi się, że o gotowaniu wiem już dużo, to się przekonałem, że tego człowiek uczy się przez całe życie, a zwłaszcza, gdy się żyje po to by jeść, a nie je po to by żyć! (2009-07-21 21:13)

skomentuj ten artykuł