Zaloguj się do konta

Ryby przepisy kulinarne

Ryby, jak wszystkim zapewne wiadomo, zawierają pełnowartościowe białko, witaminy, minerały a czasem nawet tłuszcz. Ich mięso jest dużo bardziej strawne a niżeli innych zwierząt. Ze względu na fakt, iż białko ryb może częściowo zastępować białko wieprzowe lub wołowe oraz znacznie większa zawartość aminokwasów egzogennych, ryby stosowane są w diecie chorych i dzieci.

Drugim bardzo ważnym elementem jest rybi tłuszcz. Ryby można podzielić na:
- ryby chude - do 1% tłuszczu (sandacz, szczupak)
- ryby średnio tłuste - od 1-5% tłuszczu (lin, kar, leszcz, sieja, płoć)
- ryby tłuste - ponad 5% tłuszczu (łosoś, węgorz)

Kilka kulinarnych sztuczek :)
- Rybę przed czyszczeniem dobrze jest posypać solą aby nie wyślizgiwała się z rąk (tylko jeśli będziemy smażyć ją zaraz po czyszczeniu, lub będzie ona gotowana)
- Gdy gotujemy rybę o intensywnym zapachu (np szczupak) warto dodać do wywaru 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków (na 1 litr) lub 5 łyżek octu. Zabieg ten zneutralizuje zapach.
- Gotując kawałki ryb warto naciąć na nich skórę. Podczas gotowania skóra się kurczy i zniekształca rybę.
- Rosół z ryb i warzyw zachowa klarowność gdy będziemy gotować go bez przykrycia.
- Ryby należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Ryby należy solić na krótko przed smażeniem, ponieważ sól pochłania wodę i ryba po smażeniu staje się mniej soczysta
- Ryba będzie miała delikatniejszy smak jeśli namoczy się ja w mleku przed panierowaniem.
- Ryba nie będzie przywierać do patelni jeśli do oleju na którym będziemy ja smażyć dodamy trochę soli.

Opinie (3)

Yarpen

Dziękuję szczególnie za radę dotyczacą solenia oleju przed smażeniem. Jeśli to prawda, że wtedy nie przywierają do patelni to nie będę już rzucał "soczystymi" w czasie tej czynności. Pzdr. [2009-07-13 11:55]

adler

Widzę że musisz być bardzo dobrym kuchcikiem. Muszę te Twoje przepisy wyprubować. Także ja lubię pichcić, a z Twoich przepisów już pachnie słodziudko. Zatem za wszystko masz dużą piątkę i maszeruję już do garów.Pozdrawiam. [2009-07-14 13:33]

cuvee

Dziękuję kolego za cenne uwagi - choć wydawało mi się, że o gotowaniu wiem już dużo, to się przekonałem, że tego człowiek uczy się przez całe życie, a zwłaszcza, gdy się żyje po to by jeść, a nie je po to by żyć! [2009-07-21 21:13]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej